Een mooie autodagtocht voert u naar De Torre; het hoogste punt van Portugal, gelegen in het gebergte Serra da Estrela. “De Torre” is 1993 meter hoog. De Torre is geen bergpiek; via een verharde weg is dit platte hoogste punt makkelijk met de auto te bereiken. Deze tocht is op een woensdag leuk te combineren met een bezoek aan de markt in Seia.

Een leuk plaatsje met een overzichtelijke weekmarkt. In Seia staat de route naar de Torre al aangegeven en de weg voert langzaam naar boven. Op 1050 meter ligt het hoogstgelegen plaatsje Sabugueiro.

Deze tocht hebben wij op een nogal koude, regenachtige dag gemaakt, waardoor laaghangende bewolking ons niet al teveel uitzicht gaf. Dat leverde ons wel weer foto’s met prachtige luchten. Halverwege Sabugueiro en de Torre ligt Lagoa Comprida, een stuwmeer.

De dam is vanaf de weg niet te missen. Om het meer te zien, kun je langs de dam lopen en aan het eind het trapje opgaan.

Eenmaal op de platte top, de Torre, ligt een restaurant en verscheidene (souveniers)winkeltjes, waar men lekkere kazen, heerlijke worsten, warme sloffen, brood en wijn kan kopen.

Voor de terugweg kan men kiezen de richting van Covilhã op te gaan en daar de N230 te volgen.

Een prachtige bergweg brengt u langs leuke kleine gehuchtjes als Unhais da Serra, Alvoco da Serra en Loriga.

Bij toeval stuitten wij uiteindelijk op het plaatsje Sandomil nadat we de afslag N231 verder hebben gevolgd (omdat de N230 afgesloten was). Sandomil is (wederom!) een prachtig pareltje aan de Alva. Een plaatsje dat zeker de moeite van het uitstappen waard is!