Een mooie autodagtocht voert u naar a Torre; het hoogste punt van Portugal, gelegen in het gebergte Serra da Estrela. “A Torre” is 2000 meter hoog (incl. de 7 meter hoge mast op de toren) en is geen bergpiek; via een verharde weg is dit platte hoogste punt dus heel makkelijk met de auto te bereiken. Deze tocht is op een woensdag leuk te combineren met een bezoek aan de markt in Seia.  In Seia staat de route naar a Torre al aangegeven en de weg voert langzaam naar boven. Op 1050 meter ligt het hoogstgelegen plaatsje Sabugueiro.

Halverwege Sabugueiro en a Torre ligt Lagoa Comprida, een stuwmeer. De dam is vanaf de weg niet te missen.

Om het stuwmeer te zien, kun je aan het eind het trapje opgaan.

Deze tocht hebben wij op een nogal koude, regenachtige dag gemaakt, waardoor laaghangende bewolking ons niet al teveel uitzicht gaf. Dat leverde ons wel weer foto’s met prachtige luchten.

Maar voor onze verdere verslaggeving zijn we toch op een andere dag nog eens terug gegaan. Toen aanmerkelijk beter weer.

covao dos conchos, sinkhole

Tip! Nu je hier toch in de buurt bent: Een geweldige wandeling van ca. 10 km (draag goede schoenen!)  die de moeite waard is, leidt naar “het geheim van Covão dos Conchos”.

Deze sinkhol ligt redelijk verscholen achter bebossing en is vanaf de wandelpaden niet te zien. Geef niet op. Loop geheel om het meertje heen!

Vervolg je route richting het hoogste punt. Eenmaal op de platte top, a Torre, ligt een restaurant en verscheidene (souveniers) winkeltjes, waar men lekkere kazen, heerlijke worsten, wijn, brood en warme sloffen kan kopen.

Voor de terugweg kan men kiezen de richting van Covilhã op te gaan en daar de N230 te volgen. Een prachtige bergweg brengt u langs leuke kleine gehuchtjes als Unhais da Serra, Alvoco da Serra en Loriga.

Bij toeval stuitten wij uiteindelijk op het plaatsje Sandomil nadat we de afslag N231 verder hebben gevolgd (omdat de N230 afgesloten was). Sandomil is (wederom!) een prachtig pareltje aan de Alva. Een plaatsje dat zeker de moeite van het uitstappen waard is!

Lees ook:

Wat gaan we doen

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Piodao, Fraga da Pena en Foz d’Égua

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips