In Portugal is de lunch (Almoço) verreweg de belangrijkste maaltijd. Het dagelijkse leven komt tussen grofweg 12:30 en 15:00 uur tot stilstand. Winkels en bedrijven gaan dicht en de parkeerplaatsen bij restaurants zijn overvol. Dit komt ook omdat bij veel bedrijven de lunch wordt betaald door de werkgever. Door deze lange lunchpauze is de werkdag van de Portugezen ook veel langer; deze loopt zo van vóór 08.00 uur tot na 18:00 uur

Tussen pak ‘m beet 17:00 uur en 19:00 uur is de zogeheten “lanch”. Dit is een namiddag snack, bedoeld om de tijd tussen lunch en avondeten door te komen. Het avondeten, Jantar, begint vanaf 19:00 uur. Om deze tijd gaan de restaurants ook pas open. Toen wij hier net waren hebben we ook een paar keer om 18:30 uur voor een gesloten restaurant gestaan… Nu is Porturama een Bed & Breakfast en zullen we minimaal zorgen voor een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet echter, we beseffen dat onze gasten minstens 3x per dag moeten eten…

We bieden geen half- of volpension maar buiten frisdrank, bier, wijn en ijsjes zijn er ook wat kleine eenvoudige snacks verkrijgbaar. Ook kunt u gebruik maken van de barbecue.

In de omgeving van Porturama liggen diverse dorpjes en stadjes met meerdere leuke en lekkere restaurants. Gezellig zijn ze over het algemeen niet… bijna alle restaurants in Portugal hebben TL buizen als verlichting en een groot TV scherm waar meestal voetbal op vertoond wordt.

Restaurants in de omgeving:

Paragem” – 800 meter

Aan de N17 vlakbij de afslag naar ons paradijsje is een groot service station, snackbar en restaurant genaamd “Paragem” (bushalte). Het eten in het restaurant is eenvoudig maar goed klaar gemaakt en erg lekker. Voor de “prato de dia” (Dagschotel, bestaande uit soep, hoofdgerecht en toetje) samen met een karafje wijn betaal je voor 2 personen 15 euro. Nadeel… zover we tot dusverre hebben kunnen constateren is het restaurant alleen tijdens de lunch open. De naast gelegen “snackbar” heeft ruimere openingstijden maar de kwaliteit is daar aanzienlijk minder. Op maandag gesloten.

Gota de Agua – 6km

Nog net binnen de grenzen van de gemeente Mouronho aan de Alva een uitstekend restaurant met een goede, typisch Portugese keuken.

Arganil 10 km

A Grelha

Dit is een prima grillrestaurant in het centrum van Arganil met heerlijk BBQ kalfsvlees en ook de “panados de porco recheados” (soort gordon blue) zijn erg aan te raden! Chanfana (geitenstoofpot) en cabrito (geitenbout) zijn meer dan de moeite van het proeven waard!

Impala Restaurant

Onderweg naar Arganil op 4,5 km afstand van Porturama, ligt het restaurant Impala. Neem hiervoor de afslag Sarzedo. Een goed, aangekleed restaurant en fijne bediening.

Italiaans Restaurant “Azzurro”

Eenvoudig, goedkoop Italiaans restaurantje.

Coja – 13km

Churrasqueira Fernandes

Een prachtig plaatsje aan de Alva en als je hier bent, kan je uitstekend uit eten bij Churrasqueira Fernandes. Dit is tevens de lokale slagerij en de vleesgerechten zijn dan ook van een erg goede kwaliteit.

Het terras ligt op het westen en hier kan je dus ook genieten van de ondergaande zon.

Lagar do Alva

Een uitstekend restaurant bij de “praia fluvial” van Coja. De ongevraagd geserveerde voorafjes zijn niet goedkoop (laat bij het opdienen weten wanneer u ze niet wil!), wel uitstekend, uitgebreid en zeer smakelijk. Lagar do Alva heeft een prachtig terras met uitzicht op de rivier de Alva.

Tàbua - 11 km

Hier kunnen we een aantal restaurantjes aanbevelen. Een greep uit het aanbod:

O Algulhas, recent opgeknapt en gemoderniseerd. De mixed grill en de bife vitela com alho (kalfsentrecote met knoflook) zijn hier de aanraders, maar probeer gerust iets anders en vertel ons hoe t was! (foto)

O Barbas, leuk restaurant met wat sfeer, ook hangt hier de eeuwige televisie maar de leuke tafeltjes en granieten muren maken veel goed. Het eten is behoorlijk, alleen zijn ze af en toe iets te enthousiast met de zoutstrooier.

O Caçador, voor de kleine beurs. Echt lokaal Portugees restaurantje, spotgoedkoop en prima te eten. De zalm is meer dan uitstekend! (zie foto)

O Toino Moleiro, Toino staat tot in de wijde omtrek bekend om zijn steaks. Je kunt hier dan ook uitstekend eten. Er is geen terras en de gezelligheid is ver te zoeken maar de kwaliteit maakt dit meer dan goed. De prijs is ook wat hoger dan elders, voor 2 personen ben je zo maar 35 euro kwijt. Dat is dan wel inclusief een karaf wijn, brood en olijven en een kop koffie.

Papo Seco Prima pizzeria bestaat al 25 jaar en is een begrip in de omgeving.

George and Dragon (8 km) aan de N17

Een onvervalste Engelse kroeg midden in rural Portugal. Engelse ales en typisch Engelse pubmeals. Eén van de weinige plekken met een  gezellige terras.

Italian Indian Palace (17 km) aan de N17

Een opmerkelijke combinatie, Italiaans en Indiaas. Over de Italiaanse gerechten kunnen we nog geen recensie geven maar de Indiase gerechten zijn voortreffelijk! De Kip Korma is hier een absolute aanrader en de rode huiswijn is zijdezacht.

Pizzaria l ‘Artista (22km) aan de N17

Ze noemen zichzelf Pizzeria, maar daar doen ze zichzelf te kort mee. Het is een van de betere restaurants in de omgeving, ook qua aankleding! Geen TV aan de muur, leuke tafeltjes en sfeerverlichting. Een uitstekende kaart en prima bediening (deels meertalig). Naast de kwaliteit ligt dan ook het prijspeil wat hoger dan doorsnee.

Restaurante Quinta de Cabriz (36km) Carregal do Sal

Je moet er even voor in de auto zitten maar dit is een top restaurant! Heb je iets te vieren of wil je simpelweg gastronomisch genieten, dan kan dat hier. Damasten tafelkleden, live pianist en alle toeters en bellen en … we hebben geen televisie kunnen ontdekken. Zo kun je hier ongestoord van een voortreffelijk vijfgangendiner genieten, tegen een zeer schappelijk tarief.

De Aziatische keuken

Wij zijn grote liefhebbers van de Aziatische keuken. Deze is helaas in het landelijke gebied waar wij wonen niet echt doorgedrongen.

Zoals hierboven beschreven is er één Indiaas Restaurant in de buurt, echter voor de echte Chinees of Japanner moet je even rijden.

Mocht je hiervoor de moeite willen nemen, dan raden wij je aan om dit te combineren met een dagtrip naar bijvoorbeeld Aveiro of Coimbra. In beide plaatsen weten wij de beste lokale Chinese en Japanse restaurants.

Voor alle genoemde restaurants geldt: Vraag ons om een routebeschrijving en/of advies.