In Portugal is de lunch (Almoço) verreweg de belangrijkste maaltijd. Het dagelijkse leven komt tussen grofweg 12:30 en 15:00 uur tot stilstand. Winkels en bedrijven gaan dicht en de parkeerplaatsen bij restaurants zijn overvol. Dit komt ook omdat bij veel bedrijven de lunch wordt betaald door de werkgever. Door deze lange lunchpauze is de werkdag van de Portugezen ook veel langer; deze loopt zo van vóór 08.00 uur tot na 18:00 uur.

Portugese visschotel (Cataplana)

Tussen pak ‘m beet 17:00 uur en 19:00 uur is de zogeheten “lanch”. Dit is een namiddag snack, bedoeld om de tijd tussen lunch en avondeten door te komen. Het avondeten, jantar, begint vanaf 19:00 uur. Om deze tijd gaan de restaurants ook pas open. Toen wij hier net waren hebben we ook een paar keer om 18:30 uur voor een gesloten restaurant gestaan…

In de omgeving van Porturama liggen diverse dorpjes en stadjes met meerdere leuke en lekkere restaurants. Aan sfeerverlichting wordt over het algemeen niet gedaan… In bijna alle restaurants hangen TL buizen en een groot TV scherm waar (meestal) voetbal op vertoond wordt.

Paragem, restaurant

A Paragem – Mouronho

Restaurants in de omgeving:

Paragem” – 800 meter

Aan de N17 vlakbij de afslag naar ons paradijsje is een groot service station, snackbar en restaurant genaamd “A Paragem” (bushalte). Het eten in het restaurant is eenvoudig maar goed klaar gemaakt en erg lekker. Voor de “prato de dia” (Dagschotel, bestaande uit soep, hoofdgerecht en toetje) samen met een karafje wijn betaal je voor 2 personen ongeveer 20 euro. Het restaurant is alleen tijdens de lunch open. Dan is er heerlijke kip van de grill; ook om mee te nemen. De naast gelegen “snackbar”heeft een beperkte avondkaart.  Op maan

Sombrinha, restaurant

Sombrinha – Secarias

dag gesloten.

Sombrinha – 6km

Net buiten de grens van de gemeente Mouronho, in Secarias, aan de Alva, ligt een uitstekend restaurant met een goede, typisch Portugese keuken. Op het heerlijke terras onder de druivenranken zit je zelfs koel op de meest warme dagen. Een prachtig uitzicht over de Alva verzorgt een aangenaam windje.

A Grelha

Dit is een prima grillrestaurant in het centrum van Arganil (10km) met heerlijk BBQ kalfsvlees en ook de “panados de porco recheados” (soort gordon blue) zijn erg aan te raden! Chanfana (geitenstoofpot) en cabrito (geiten-lamsbout) zijn meer dan de moeite van het proeven waard!

Impala Restaurant

Onderweg naar Arganil op 4,5 km afstand van Porturama, ligt het restaurant Impala. Neem hiervoor de afslag Sarzedo. Een goed, aangekleed restaurant en fijne bediening.

Churrasqueira Fernandes, Coja

Een prachtig plaatsje aan de Alva en als je hier bent, kan je uitstekend uit eten bij Churrasqueira Fernandes. Dit is tevens de lokale slagerij en de vleesgerechten zijn dan ook van een erg goede kwaliteit.Het terras ligt op het westen en hier kan je dus ook genieten van de ondergaande zon.

Principe do Alva

In de smalle steegjes achter het centrum van het gezellige stadje aan de Alva, Coja vindt je het goede restaurant “Principe do Alva”. Een paar tafeltjes op het terras en gezelligheid binnen.

Keuken is erg goed en het personeel spreekt diverse talen, een aanrader.

Lagar do Alva, Coja

Een uitstekend restaurant bij de “praia fluvial” van Coja. De ongevraagd geserveerde voorafjes zijn niet goedkoop (laat bij het opdienen weten wanneer u ze niet wil!), wel uitstekend, uitgebreid en zeer smakelijk. Lagar do Alva heeft een prachtig terras met uitzicht op de rivier de Alva.

Tàbua – 11 km

Hier kunnen we een aantal restaurantjes aanbevelen. Een greep uit het aanbod:

O Agulhas, Tabua

O Algulhas, recent opgeknapt en gemoderniseerd. De mixed grill en de bife vitela com alho (kalfsentrecote met knoflook) zijn hier de aanraders, maar probeer gerust iets anders en vertel ons hoe t was! (foto)

O Toino Moleiro, Toino staat tot in de wijde omtrek bekend om zijn steaks. Je kunt hier dan ook uitstekend eten. Er is geen terras, maar de kwaliteit en de ongeëvenaard, vriendelijke bediening maakt dit meer dan goed. De prijs is ook wat hoger dan elders, voor 2 personen ben je zo maar 35 euro kwijt. Dat is dan wel inclusief een karaf wijn, brood en olijven en een kop koffie.

Papo Seco Prima pizzeria bestaat al 25 jaar en is een begrip in de omgeving.

Restaurant Italian Indian Palace

Italian Indian Palace

Italian Indian Palace (17 km) aan de N17

Een opmerkelijke combinatie, Italiaans en Indiaas. Over de Italiaanse gerechten kunnen we nog geen recensie geven maar de Indiase gerechten zijn voortreffelijk! De Kip Korma is hier een absolute aanrader en de rode huiswijn is zijdezacht.

Pizzaria l ‘Artista (22km) aan de N17

Ze noemen zichzelf Pizzeria, maar daar doen ze zichzelf te kort mee. Het is een van de betere restaurants in de omgeving, ook qua aankleding! Geen TV aan de muur, leuke tafeltjes en sfeerverlichting. Een uitstekende kaart en prima bediening (deels meertalig). Naast de kwaliteit ligt dan ook het prijspeil wat hoger dan doorsnee.

Restaurante Quinta de Cabriz (36km) Carregal do Sal

Je moet er even voor in de auto zitten maar dit is een top restaurant! Heb je iets te vieren of wil je simpelweg gastronomisch genieten, dan kan dat hier. Damasten tafelkleden, live pianist en alle toeters en bellen en … we hebben geen televisie kunnen ontdekken. Zo kun je hier ongestoord van een voortreffelijk vijfgangendiner genieten, tegen een zeer schappelijk tarief.

De Aziatische keuken

Wij zijn grote liefhebbers van de Aziatische keuken. Deze is helaas in het landelijke gebied waar wij wonen niet echt doorgedrongen.

Zoals hierboven beschreven is er één Indiaas Restaurant in de buurt, echter voor de echte Chinees of Japanner moet je even rijden.

Mocht je hiervoor de moeite willen nemen, dan raden wij je aan om dit te combineren met een dagtrip naar bijvoorbeeld Aveiro of Coimbra. In beide plaatsen weten wij de beste lokale Chinese en Japanse restaurants.

Voor alle genoemde restaurants geldt: Vraag ons om een routebeschrijving en/of advies.

Lees ook:

Wat gaan we doen

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Piodao, Fraga da Pena en Foz d’Égua

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips