Piódão ligt diep verscholen in de Serra do Açor en is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes van Portugal. Het dorpje ligt tegen de bergen aangeplakt.

Piódão is binnen 45 minuten te bereiken via een prachtig, slingerende bergroute.

De huizen in Piódão zijn in de loop der tijd gepleisterd. Dit om het leisteen, de steen van de armoede, aan het zicht te onttrekken. Vanaf 1978 werden de huizen weer in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Het “donkerbruin/grijze” dorp ligt als het ware tegen de helling aangeplakt. Alle huisjes dicht tegen elkaar aan; als bescherming tegen de wind. De ramen en deuren zijn over het algemeen blauw. Hoezo blauw?

Het verhaal gaat dat er op een dag een groot vat blauwe verf in het geïsoleerde dorp werd gevonden. Iedereen maakte daarvan dankbaar gebruik. Sindsdien is de kleur blauw traditie geworden. Een wandeling door Piódão betekent een klauterpartij door smalle steegjes met hier en daar prachtige doorkijkjes en mooie panorama’s. Eten en drinken kun je op het terras van een van de twee cafés bij de ingang van de kerk, die door zijn formaat en hagelwitte kleur behoorlijk uit de toon valt. In 1978 werd Piódão uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht.

Vanuit Piódão zijn wandelroutes uitgezet. Eén daarvan leidt naar Foz d’Égua en Chás d’Égua, het dorp van de Portugese “Indiana Jones”. Deze man bouwt in dit plaatsje aan bruggetjes, paadjes en een kapel inclusief heiligenbeeld. Je kijkt er je ogen uit!

Maar ook met de auto zijn deze plaatsjes vanuit Piódão natuurlijk goed bereikbaar (10 minuten). Met de auto vanaf Porturama: ca. 36 km, 45 minuten

De Fraga da Pena is voor wandelaars en natuurliefhebbers een ‘must’: het is een imposante kloof van leisteen waaruit diverse watervallen ontspringen.

Fraga da Pena ligt in het beschermde natuurgebied Mata da Margaraça met zeldzame paddenstoelen, bomen en bloemen. Sinds 1982 is het een beschermd landschap. Wanneer u dit pad enige tijd volgt, komt u bij een beschutte plek met stenen picknicktafels. Tijdens warme dagen biedt de frisse poel van de waterval vele mensen verkoeling.

Er zijn verschillende, goed aangegeven, wandelingen te maken. Eén daarvan is 12 kilometer lang en gaat voor een deel steil omhoog via een trap langs de watervallen en voormalige watermolens.

Met de auto vanaf Porturama: ca. 20 km, 33 minuten.

 

Lees ook:

Wat gaan we doen?

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips