Elk provinciestadje in Portugal heeft zijn wekelijkse markt, zo ook de stadjes in onze omgeving. De meest alledaagse dingen zijn er te koop. De ene markt is wat kleiner dan de andere. De grootste happening op elke markt is het gezamenlijk eten van gebraden kippetjes. Er staan grote barbecues  waar tientallen kippetjes aan het spit hangen te roosteren, voor een habbekrats heb je hier een heerlijk warm, vers, knapperig kippetje met een koud biertje, heerlijk !!! Grappig, het zit er telkens behoorlijk vol op deze ochtenden. Wijn en bier vloeien dan al rijkelijk!

In Tabua is de markt op zondagochtend. Rondom een uur of 7 is het er al een drukte van belang.

Het is geen hele grote markt maar wel een kleurrijke. Buiten kom je eerst diverse stalletjes met bomen en planten tegen. Afhankelijk van het seizoen kan je hier allerlei (fruit)bomen, groentestekjes kopen om zelf te verbouwen in je tuin.

Als je doorloopt vind je achteraan diverse stalletjes met kleinvee. Zo kun je bijvoorbeeld kippen, hanen en konijnen kopen.

In de hal vervolgens vinden we de kramen met verse groenten en fruit, de kaasboeren die ook worsten verkopen, een aantal stalletjes met heerlijk vers brood en banketbakkers lekkernijen (Probeer zeker de pasteis de nata eens!) en een paar slagers.

 

In Arganil is er op donderdagochtend een markt, dit is meer een standaard markt met kraampjes met bloemen en planten, groenteplantjes, kleding, schoenen, manden etc. Veel van deze zaken zijn traditioneel Portugees handwerk en de moeite van het bekijken waard. Ook zie je vaak bij deze markten zigeuner(kinderen) manden verkopen.

In Miranda do Corvo is er elke 1e zondag van de maand een 2e hands “antiek” markt. Wij nuchtere Hollanders hebben af en toe een beetje moeite om het onderscheid te zien tussen oude rommel en mooi antiek. Op een mooie zondagmorgen tussen de stalletjes doorslenteren is echter altijd een belevenis!

In Seia is de wekelijkse markt op woensdag. Dit is één van de grotere markten in deze omgeving echter het stadje zelf, tegen de flanken van de Serra de Estrella, is meer de moeite waard dan alleen de markt. We raden aan om het stadje en de markt te combineren met een dagtrip naar de hoogste berg van Portugal, A Torre.

We hebben in het hoofdstuk omgeving al verteld over het mooie Santa Comba Dão, plan je bezoek op de woensdagmorgen en je kan het combineren met de weekmarkt en dan is het geheel nog kleurrijker en drukker!

Op elke 2e zaterdag van de maand is er een landbouw markt in Côja, net buiten het centrum kan je alle plantjes kopen die je je maar voor kunt stellen. Lastig meenemen naar Nederland in ’t vliegtuig maar leuk om rond te slenteren is het zeker!

In Oliveira do Hospital maken ze het iets ingewikkelder; op elke maandag ná de 2e zondag van de maand én elke 4e zondag van de maand hebben ze een uitgebreide markt waar je van alles kan verkrijgen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de stand van de biologische landbouw in Portugal dan is er op elke 3e zaterdag van de maand een biologische markt in Barril do Alva. Deze markt staat ook wel bekend als de “hippiemarkt”. Veel hippies staan er met een kraampje eigen gemaakte chutney, cakes e.d. Het publiek dat de markt bezoekt is over het algemeen Engels of Nederlands!

In Coimbra is er elke 1e zaterdag van de maand een grote markt die het bezoeken meer dan waard is. Coimbra heeft ongetwijfeld meerdere markten in de maand; we noemen hier slechts de grote markt.

Lees ook:

Wat gaan we doen

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Piodao, Fraga da Pena en Foz d’Égua

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips