Nagels die ingroeien zijn zeer pijnlijk. Met name de nagel van de grote teen. Het beste is zo snel mogelijk actie te ondernemen, voordat de nagel rondom gaat ontsteken. Er kan namelijk een infectie ontstaan als de nagelpunt het weefsel binnendringt. Ontstoken ziet de teen er rood en gezwollen uit en de pijn is vaak ondraaglijk. Zelfs in bed, als het laken erop rust.

Een groot risico vormen slecht passende schoenen. Zo zijn er te smalle schoenen, waarbij er teveel zijwaartse druk ontstaat, maar ook schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen.

Verkeerd knippen of te kort knippen, veel transpireren en veel baden zijn ook aanwijsbare oorzaken.

Wanneer de nagel verkeerd of te kort wordt geknipt geeft dat voor de korte termijn verlichting vanwege drukvermindering. Maar uiteindelijk is het uitstel.

De zachte huid van de teentop, die eigenlijk door de nagel beschermd moet worden, krijgt alle gelegenheid zich om de nagel heen te krullen, met als gevolg: het opnieuw ingroeien van de nagel.

Hoe voorkom je ingroei van nagels?

  • Knip nagels langs de bovenkant van de teen recht af.
  • Knip de hoeken niet in!
  • Draag geen strakke sokken of (te) kleine schoenen. Door druk van buitenaf worden de teennagels tegen elkaar geduwd en kan de nagelrand diep in de huid snijden.
  • Ga nooit zelf prutsen aan een ingroeiende teennagel, maar raadpleeg een gediplomeerd pedicure. Zij kan in veel gevallen de nagel drukvrij leggen, zodat deze ongestoord kan groeien.