Heeft u het plan opgevat om een mooie autotocht te maken, dan kunnen wij u deze route van harte aanbevelen. Het plaatsje Arganil ligt als eerste op de route. Volg de borden via een schitterende weg door de bergen naar Góis. Góis is ook weer zo’n prachtig bergdorpje waar de rivier de Ceira doorheen stroomt. Niet te missen: de brug over de rivier Ceira, die uitmondt in de Mondego. Er liggen diverse strandjes aan de oevers.

Leuk voor motorliefhebbers: elk jaar in augustus is er een groot motorfeest in Góis. Tijdens dit feest verandert het anders zo rustige plaatsje in een enorme mensenmassa. Tienduizenden motormuizen vieren drie dagen feest met bekende en onbekende artiesten uit binnen- en buitenland.

Vervolgens gaat de reis verder naar Lousã.

Bij onze eerste tocht richting Lousã werden wij geheel geleid door een advertentie die wij zagen betreffende de gastronomische weekenden in de maand april. Dan staat er geit op de menukaart. Zoals gebruikelijk hadden wij al gezonde trek voordat de restaurants open gingen.

Na een drankje op een gezellige terrasje zijn we de staatjes wat gaan verkennen. Omdat we tijd genoeg hadden, besloten we ook met de auto nog een ritje te maken.

Op het moment dat we de bordjes van kasteel Lousã zagen, letten we niet meer op de tijd. De ligging van het kasteel, het bedevaartsoord met het kapelletje Senhora da Piedade (Lady of Mercy), ligt werkelijk schitterend. Van hieruit vertrekken tevens verschillende wandelroutes, variërend van 2 tot 6 km. De route van 6 km staat voor een wandeling van ca. 3 uur. De wandelroutes vergen  een goede conditie en kunnen ingekort worden. Het gehele gebied, inclusief kapel is te voet goed te bereiken.

Het restaurant dat aan de voet van het complex lag, was tijdens ons bezoek (ook) nog gesloten.

Na bezichtiging van al dat moois zijn we weer naar het centrum van Lousã gereden en hebben in een leuk plaatselijk restaurantje de geit van het menu besteld. En die was uitmuntend! Vraag naar de route.