Vanuit Porturama zijn er diverse uitstapjes te maken. De genoemde plaatsjes liggen slechts op een paar kilometer afstand.

Côja De rivier de Alva stroomt weelderig door dit prachtige dorpje. De naam Prinses van de Alva is dan ook terecht! Oude, mooie kerken en kapelletjes, vindt men op de oevers. Er is een gezellig dorpsplein met veel terrasjes. Onder de platanen is het er aangenaam verpozen.

Côja

Elk plaatsje aan een rivier heeft wel een openbaar rivierstrandje (Praia Fluvial) dat in de zomer goed bezocht wordt. Toch is het er nooit overvol; dus geen Zandvoortse taferelen! Het water is prachtig helder. Klaar met zonnen en zwemmen? Dan is er een mogelijkheid op het terras een drankje, een hapje en ijs te kopen.

Ook Arganil is een omweg waard, niet in de laatste plaats vanwege de wekelijkse markt op donderdag waar je behalve groente en fruit ook kleding, hoeden en traditioneel aardewerk kunt kopen.

Santuario Nossa Senhora do Montalto

Vanuit dit plaatsje zijn meer prachtige bergdorpjes te bereiken via kronkelweggetjes met spectaculaire uitzichten. Aan te raden is een ritje te maken naar het hooggelegen kerkje: Santuario Nossa Senhora do Montalto. Vanaf dat punt heeft men een mooi uitzicht over Arganil. Maar je kunt er ook te voet naar toe. Er loopt een pad, deels over de weg, deels over Romeinse trappen en deels via paadjes. Eucalyptusbomen groeien hier volop! En dat ruik je! De frisse geur heeft een heilzame werking op de luchtwegen. Het pad is mooi, maar wel steil.

Tábua mag niet ontbreken. Er vallen veel kleine plaatsjes onder de gemeente Tabua, waaronder Mouronho, en het heeft een meer zakelijk karakter. Alle belangrijke gemeentelijke dienstverleningsgebouwen zijn hier gehuisvest.

Er is een centraal plein, waar een erg goede pastelaria zit; met een mooi terras in de zon. Begin maart is er de jaarlijkse Feira de Queijo (kaasmarkt). De kazen die men er verkoopt worden ambachtelijk en volgens oud recept vervaardigd. Elke zondagochtend is er een markt met planten en levende kleine dieren zoals kippen, hanen en konijnen. Er staan lange tafels waaraan gegrilde kippen van een bbq geserveerd worden met veel bier of wijn. Maar natuurlijk kan het kippetje ook naar huis worden meegenomen. Tábua heeft ook een paar goede restaurants, vindt u elders op deze site een review.

Het plaatsje Santa Comba Dão ligt aan de rivier de Dão, een zijtak van de Mondego.

Dat maakt het plaatsje visueel onmiddellijk aantrekkelijk. Tel daarbij op de prachtige gebouwen en de unieke doorkijkjes en je hebt een toeristische bezienswaardigheid! Santa Comba Dão is hooggelegen, de bebouwing is veelal in barokstijl en er is een schat aan mooie pleintjes te bekijken. De kerk “Igreja Matriz” uit de 18e eeuw is het middelpunt van het plaatsje.

Op enige afstand loopt een prachtig fietspad, de Ecopista. Dit fietspad loopt van Santa Comba Dão naar Viseu, 49 km lang. Doordat het vroeger een spoorlijn was, kan men daar vrijwel vlak fietsen. Een schitterende tocht die langs nostalgische stationnetjes voert en waarbij je op diverse stukken een adembenemend uitzicht hebt over de Dão. Een aanrader! Vraag naar de mogelijkheden.

 

Op 2 kilometer afstand van Bed & Breakfast Porturama, in Venda da Serra, kunt u een hengel uitgooien bij Carpodromo. Bekijk de site https://www.carpodromo.pt

Alle hier genoemde plaatsjes hebben een aantal goede restaurants; zie hiervoor restaurants.

Lees ook:

Wat gaan we doen?

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Piodao, Fraga de Pena en Foz d’Égua

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips