Op pad

Vanuit Porturama zijn er diverse uitstapjes te maken. De genoemde plaatsjes liggen slechts op een paar kilometer afstand.

Rivierstrandjes

Elk plaatsje aan een rivier heeft wel een openbaar rivierstrandje (Praia Fluvial) dat in de zomer goed bezocht wordt. Zo ook vlakbij ons aan de Alva in Secarias (foto’s). Toch is het er nooit overvol; dus geen Zandvoortse taferelen! Het water is prachtig helder. Klaar met zonnen en zwemmen? Dan is er een mogelijkheid op een terras een drankje, een hapje of ijs te kopen.

Dorpen in de buurt

Coja

Côja

Côja De rivier de Alva stroomt weelderig door dit prachtige dorpje. De naam Prinses van de Alva is dan ook terecht! Oude, mooie kerken en kapelletjes, vindt men op de oevers. Er is een gezellig dorpsplein met veel terrasjes. Op het dorpsplein, onder de platanen is het aangenaam verpozen.

Ook Arganil is een omweg waard, niet in de laatste plaats vanwege de wekelijkse markt op donderdag waar je behalve groente en fruit ook kleding, hoeden en traditioneel aardewerk kunt kopen.

Santuario Nossa Senhora do Montalto

Vanuit dit plaatsje zijn meer prachtige bergdorpjes te bereiken via kronkelweggetjes met spectaculaire uitzichten. Aan te raden is een ritje te maken naar het hooggelegen kerkje: Santuario Nossa Senhora do Montalto.

Vanaf dat punt heeft men een mooi uitzicht over Arganil. Maar je kunt er ook te voet naar toe. Er loopt een pad, deels over de weg, deels over Romeinse trappen en deels via paadjes. Eucalyptusbomen groeien hier volop! En dat ruik je! De frisse geur heeft een heilzame werking op de luchtwegen. Het pad is mooi, maar wel steil.

Tábua Er vallen veel kleine plaatsjes onder de gemeente Tabua, waaronder ook Mouronho. Tábua het heeft een meer zakelijk karakter. Alle belangrijke gemeentelijke dienstverleningsgebouwen zijn hier gehuisvest.

Elke zondagochtend is er een markt met planten en levende kleine dieren zoals kippen, hanen en konijnen. Elke week een drukte van belang. Aan de lange tafels kan men vanaf de vroege ochtend aanschuiven en gegrilde kip van de barbecue bestellen. Daarbij wordt (uiteraard) wijn gedronken. Natuurlijk kan het kippetje ook naar huis worden meegenomen.

Het plaatsje Santa Comba Dão ligt aan de rivier de Dão, een zijtak van de Mondego.

De bebouwing is veelal in barokstijl en er is een schat aan mooie pleintjes te bekijken.
De kerk “Igreja Matriz” uit de 18e eeuw is het middelpunt van het plaatsje.
Doordat Santa Comba Dão hoog ligt kunt u van een schitterend uitzicht genieten over de rivier de Dão.

Er is nog meer…

Er is veel dat u in de (directe) omgeving kunt ondernemen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Daarom een aparte pagina tips. Hier kunt u lezen over het fietspad de Ecopista, over SUP-lessen hier in de omgeving, een 4×4 drive over bijna onbegaanbare landweggetjes en nog veel meer. Toch is dit nog steeds een kleine greep uit het oneindige aanbod….

Alle hier genoemde plaatsjes hebben een aantal goede restaurants; zie hiervoor restaurants.

Lees ook:

Wat gaan we doen?

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Piodao, Fraga de Pena en Foz d’Égua

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips