Van de 18 districten die Portugal telt, is Coimbra er één. Mouronho ligt in het district Coimbra. Coimbra is een grote stad aan de rivier de Mondego. De Mondego ontspringt in de Serra da Estrela, is 234 kilometer lang en stroomt dus alleen door Portugal.

Vanaf de brug kan men de historische stad prachtig zien liggen. Na Porto en Lissabon is Coimbra de derde stad van Portugal. De ‘Universidade de Coimbra’ is zeer belangrijk voor de stad Coimbra.

De universiteit, die hoog op de berg ligt, is de oudste van Europa en heeft het zijn eervolle vermelding vooral verdiend aan hoogstaande kwaliteit. De universiteit heeft naast de vijf campussen ook nog een enorme bibliotheek, een botanische tuin, een theater, een musea, een bioscoop. Kortom, heel veel prachtige oude gebouwen.

De Botanische Tuin van Coimbra is aangelegd ter bestudering van geneeskrachtige kruiden door de Faculteit Medicijnen. De tuin biedt een rustige en uitnodigende sfeer, vol verstopte hoekjes die erom vragen te worden ontdekt. Coimbra, een fijne stad om te winkelen en door de kleine straatjes te slenteren.

Maar in Coimbra is nog veel meer te zien. Het Museu Nacional Machado de Castro beschikt over een collectie van grote waarde, waaronder een Romeinse cryptoporticus (ondergronds gangenstelsel) en vertelt meer over de geschiedenis van de stad.

Kinderen (maar ook volwassenen) zullen gefascineerd zijn door Portugal dos Pequenitos, een themapark met miniatuurreproducties van de belangrijkste Portugese monumenten.

Behalve de plekken die men kan gaan bekijken, kunt u er ook voor kiezen de Fado te beluisteren.

Fado is het Portugese levenslied. De fado in de stad Coimbra is bijzonder omdat die alleen gezongen wordt door mannen: studenten en professoren bezingen het studentenleven en de stad waarin ze wonen.

Met de auto vanaf Porturama: ca. 50 km, 45 minuten

 

 

Lees ook:

Wat gaan we doen?

In de directe omgeving

leistenen dorpjes in de bergen

Góis en Lousã

Serra da Estrela, de Torre

Coimbra

Aan de westkust

Restaurants

Markten

Tips